9 Ağustos 2013 Cuma

Albert einstein kimdir?

Dünyaca ünlü bir fizikçi olan Albert Einstein, 1879 yılında Almanya'nın Ulm şehrinde dünyaya geldi. Babasının küçük bir elektrokimya fabrikası vardı. Annesi ise klasik müziğe meraklı bir ev hanımıydı. Çocukluk döneminde sıkıntılar yaşayan, içine kapalı ve okulu sevmeyen biri olan Einstein için ailesi endişeleniyordu ancak sanılanın aksine çok büyük bir biliminsanı oldu.

Albert Einstein, çocukluk dönemini Almanya'nın Münih şehrinde geçirdi ve ilkokula da bu şehirde başladı. Çok meraklı biriydi ve bu merakı her geçen gün artıyordu. Ancak okulu için hiçbir zaman merakı olmadı, okulu sevemedi. Zaten öğretmeni de tedavi görmesi gerektiğini her fırsatta ailesine söylüyordu. Einstein'in belirttiği gibi dehasının temelleri de zaten okulda atılmamıştı. Lise öğrenimini İsviçre'de tamamladı ve ardından 1896 yılında Zürih Politeknik Enstitüsü'ne girdi.

20. yüzyılın en önemli kuramsal fizikçisi olarak kabul edilen Einstein, görelilik kuramını geliştirme, kuantum mekaniği, istatiksel mekanik ve kozmoloji alanında önemli katkılar sağlamıştır. Kuramsal fiziğine katkılarından ve fotoelektrik etki olayına getirdiği açıklamadan dolayı 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. 18 nisan 1955 yılında hayata veda eden  Albert Einstein, fizik alanında yaptığı çalışmalarla, dünyanın en büyük bilim adamlarından birisi olarak hala gururla anılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder