9 Ağustos 2013 Cuma

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar!

Çağımızın önemli sorunlarından biri olan çok eşlilik, sadece ilişkileri değil hayatı da tehdit ediyor. Dünyada her yıl yaklaşık 330 milyon kişi, cinsel temasla geçen hastalıklara yakalanıyor.
Bu hastalıkların çok hızlı yayılmasının en önemli sebebi, günümüzde çok eşli bir cinsel yaşamın hızla benimseniyor olması ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılmamasıdır.
Herhangi bir sıkıntınız olmasa bile, en az yılda bir kere doktor kontrolünden geçmelisiniz. Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması bazen aylar, hatta yıllar sürebiliyor. Özellikle bu hastalıklar kadınlarda çok sinsi gelişebiliyor. Erken teşhis edildiğinde kolaylıkla tedavi edilen bazı hastalıklar, geç kalındığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Gonore: Tanı ve tedavisinde geç kalındığı takdirde, kısırlık ve dış gebelik gibi sorunlara yol açabiliyor. Vajinal akıntı, ağrılı idrar, kasık ağrısı ve adet arası kanamalar yoluyla kendini belli ediyor. Eklem ağrıları ve şişlikler oluşabiliyor. Nadiren boğaz enfeksiyonu gelişebiliyor. Kadınların %50’sinde hiçbir belirti göstermeden oluşabiliyor.
Klamidya: Enfeksiyon çoğu zaman hiçbir belirti vermiyor. Tanı ve tedavide geç kalınması, hastalığın uzun dönemli etkilerinin daha ağırlaşmasına yol açıyor. Kısırlığa neden olabiliyor. Hamile kadınlarda ise erken doğuma sebebiyet verebiliyor. Bu bakteri, anne karnındaki bebekte körlükle sonuçlanabilen göz iltihaplarına ve klamidya zatürreesine neden olabiliyor.
Genital Herpes: Halk arasında uçuk diye bilinen bu enfeksiyonun iki tipi var. Ya dudak çevresinde yaralar oluşmasına sebep oluyor, ya genital bölgede enfeksiyon yaratıyor. Kaşıntı ve yanma, ağrılı yüzeysel sıvı kabartıları belirtileri arasında.
Human Papilloma Virüsü: Rahim ağzı kanserinin baş sorumlusu olan bu virüs, erkeklerde hastalığa neden olmuyor. Ancak erkekler taşıyıcı görevi görüyor. Bazen prezervatif kullanmak bile, bu hastalıktan korunmayı sağlamıyor. Cinsel temas sırasında erkeğin genital bölgesinin korunmayan tarafları, virüsün bulaşmasına olanak tanıyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en yüksek oranda olan bu hastalık, siğiller ve gözle görülemeyen lezyonlarla kendini belli ediyor.
Bunların dışında, AIDS, Hepatit B, Sifiliz hastalıkları da cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alıyor. Ancak bu hastalıklar, cinsel temas dışında, kontrolsüz kan nakli, steril olamayan şırınga ve iğneler, kesici ve delici aletler yoluyla da bulaşabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder