8 Ağustos 2013 Perşembe

Çocuklar ve Ev İşleri

Neden aileler kendilerinin daha iyi yapabilecekleri bir takım ev işlerini, bitmez, can sıkıcı ısrarlarla hatırlatarak yaptırmaya çalışırlar? Temel olarak ev işlerini yaptırmanın üç nedeni vardır:

1. Çocuklara sorumluluk ve yardım severliği öğretmek.
2. Çocukların yemek yapmak, temizlik yapmak, çamaşır yıkamak gibi birtakım işleri nasıl yapabileceklerini görmek.
3. Ana babaların da bazen evde yardıma ihtiyacı olabileceğini çocukların anlamasını sağlamak.

Gerçek şu ki; bir Cumartesi sabahı kalkıp oturma odasını süpürmek isteyecek bir çocuk hemen hemen yoktur. Çocukların ev işleri yapma isteği onlara kalıtımla geçmez. Bir takım işleri yapmayı öğrenmek erken yaşlarda başlar.

Okul öncesi çocuklara (3 - 5 yaş arası) oyuncaklarını toplama, üstlerini giyme, temiz kıyafetlerini düzenli yerleştirme görevleri verilebilir. İlkokul çağındaki çocuklara (6 - 11 yaş arası) basit yemeklerin yapılması (sandviç hazırlamak gibi), yemek masasının hazırlanması, çöpün boşaltılması, arabanın yıkanması gibi işleri yapabilirler. Ergenler, yemek yapabilir, çamaşır yıkayabilir, araba ya da evin tamirine yardımcı olabilirler. Yapılması istenen işler çocuğun yaşına uygun olmalıdır. Eğer çocuklar yapılmasını istediğiniz işleri yapmıyorlarsa onları hatalı olarak görmeyin. Bu tür faaliyetler çocuklar tarafından öğrenilir, Ana baba tarafından da öğretilir, bu kadar basittir.

Genellikle, çocuklar büyüdükçe, yaptıkları işler de kendileri ile ilgili olmaktan çok aileye yardım olabilecek işlere yönelik olmalıdır. Çocukların ev işleri yapmalarını isteyen ana-babaların verdiği görevle ilgili bir suçluluk hissetmemesi çok önemli bir kuraldır. Bir çocuğun herkes gibi, evde yapılan işlerde, ne kadar küçük olursa olsun, kendisinin de bir rolü olduğunu anlaması gerekir. Başlangıç olarak çocuğunuzun yapabileceği bir ya da iki kolay iş seçin. Amaç, sorumluluk sahibi olma alışkanlığını kazandırmaktır. Çocuklar okul çağına geldiğinde şikâyet ya da ret etmemeleri için bir takım seçimler yapmalarına izin verilebilir. Yine de şikâyetlerini tam olarak ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. Bunu, ancak çaba harcayarak gerçekleştirebileceğinizi bilmelisiniz.

Erkek çocuklarınıza yemek hazırlamak, çamaşır yıkamak, ev temizliği, kız çocuklarına da çimleri biçmek, çöp dökmek gibi işleri rahatlıkla verebilirsiniz. Ergen kızların ergen erkeklere kıyasla daha çok ev işi yaptıkları hâlâ bir gerçektir.

Çocukların odasının ya da buzdolabının kapısı gibi göze çarpan bir yere bir tablo asarak üstüne her çocuğun ismini ve haftanın günlerine göre bitirmeleri gereken işleri yazmak Ana babalara kolaylık sağlayacaktır. Çocuğunuz o gün işini bitirdiğinde isminin karşısına bir "artı" koyun. Böyle bir tablo çocuğa, o gün bitirmesi gereken işi hatırlatır ve yaptığı işte ödüllendirir. Geçenlerde, çocukları büyüdükçe görevlendirdikleri yeni ev işlerinde farklı bir yol kullanan bir aile ile görüştüm. Her yıl, doğum günlerinde çocuklarını karşılarına alıp konuşuyorlar. Çocukları artık bir yaş daha büyüdüğünden bir takım ayrıcalıklar kazanmasına izin veriyorlar fakat bu yeni ayrıcalıklarla birlikte yeni sorumluluklar ortaya çıkıyor. Çocuğa, yapması için yeni görevler veriliyor. Bu, çocuğun büyüdükçe daha fazla ayrıcalıklar kazanacağını ama bir o kadar da sorumluluk edineceğini anlaması için güzel bir yol.

Kolaylıkla bitirilecek basit işler vermeyi unutmayın. Sabırlı olun ve öncelikle, mükemmel bir iş beklemeyin. Çocuklarınıza görev verirken yaşlarını, yeteneklerini, okul ödevlerini ve spor yapma gibi zamanlarını dikkate alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder