10 Ağustos 2013 Cumartesi

Çöpler nasıl imha edilir?

Her gün evimizde kilolarca çöp birikiyor. Bunları evde barındırmamak için çöp tenekelerine atıyoruz. Bu durum normal gibi görünse de, aynı işlemi milyonlarca kişinin yaptığı göz önüne alındığında insan düşünmeden edemiyor. Peki siz hiç merak ettiniz mi, toplanan çöpler nereye götürülüyor, hangi işlemlerden geçiriliyor ve nasıl imha ediliyor?

Çöpleri toplama işlemi genellikle belediyeler tarafından yapılır ve yürütülür. Belediye araçları topladıkları çöpleri ilgili endüstri kuruluşlarına ya da çöp sahalarına götürür. Çöplerin imha edilmesi işlemi bundan sonra başlar. Çöp sahalarına götürülen çöpler, yakma veya gömme işlemine tabii tutulur. Yakma işleminde çöplerin tutuşturularak imha edilmesi sağlanırken, gömme işleminde ise çöplerin derin çukurlara gömülerek üstünün sızdırmayı engelleyen yalıtımlı bir madde ile kapatılmasıyla imha edilmesi sağlanır. Radyoaktif çöpler de beton kutular içerisinde deniz veya okyanusa bırakılarak imha edilir. İmha edilmeyen çöpler yine belediyeler tarafından sağlık problemi yaratmayacak şekilde depolanır.

Pek çok gelişmiş ülke çöpleri ortadan kaldırmak için yakma ve gömme işlemi yerine çöpün değerlendirildiği, atıkların içindeki işe yarar kısımların geri kazanıldığı piroliz işlemine başvurmaktadır. Bu sayede işe yaramaz gibi görünen atıklar hava kullanılmadan ısıtılarak gaz, sıvı yakıt ve kömüre dönüştürülür. Cam ve metallerin de ayrıştırılarak geri kazanıldığı bu işlem, insanlığın geleceği ve hammaddenin geri kazanılması açısından oldukça önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder