8 Ağustos 2013 Perşembe

Cuma Namazının Önemi

Cuma namazının namazlar arasında ayrı bir yeri ve önemi vardır. Cuma namazı, Kur’an-ı Kerim’de isim verilerek emredilen tek namazdır. Yüce Rabbimiz, Cumâ Sûresi 9. ayet-i celilesinde şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağırıldığınız zaman (ezan okunduğu vakitte) Allah’ı anmaya koşun, alım-satımı bırakın. Bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” Bu ayet-i kerime, Cuma vaktinin, Cuma namazı kendilerine farz olanlar için ibadet zamanı olduğunu; Allah’ı anmaktan alıkoyan bütün dünya meşguliyetinden uzak durulması gerektiğini işaret etmektedir.
Peygamberimiz (s.a.s.) Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır: “Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece beş vakit namaz ile iki Cuma ve iki Ramazan aralarında geçen günahlara kefaret olur.”
Aziz Müslümanlar!
Cuma namazı farz-ı ayın bir ibadettir. Erkek olan; hastalık, görme özürlü ya da kötürümlük gibi manileri bulunmayan, ulaşım kolaylığı, can, mal ve namus emniyeti, özgürlük ve mukimlik şartlarına sahip olan herkesin bu ibadeti yerine getirmesi dini bir vecibedir.
Cuma namazı cemaatle kılınan haftalık bir ibadettir. Dini bir ibadet oluşunun yanında sosyal, ekonomik, ahlaki ve kültürel yönleri de bulunmaktadır. Müslümanların yetişmesine, kültürel düzeylerini yükseltmesine, bilgili ve bilinçli olmalarına, örnek ve olgun insan mertebesine ulaşmalarına önemli katkıda bulunur. Cemaatle eda edilmesi, müslümanların birlik ve beraberliklerinin, maddi ve manevi dayanışmalarının açık göstergesidir.
Cuma namazı, müslümanların kaynaşmaları, yakınlaşmaları ve Yüce Allah’a hep birlikte kullukta bulunmaları için önemli bir vesiledir. Bu vesile ile Cuma namazını eda etmek için camiye giden mü’min kardeşimizin, dikkat etmesi gereken bir takım kurallar bulunmaktadır: Cuma’ya giderken temiz ve güzel elbiseler giyinmeli, insanlara rahatsızlık verici her türlü koku giderilmeli, saflar aralıksız ve düzgün tutulmalı, hutbe okunurken sessiz bir şekilde dinlenilmelidir. Mazeretsiz olarak Cuma namazının terk edilmesinin büyük günah olduğu unutulmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder