9 Ağustos 2013 Cuma

Doğum sonrası korunma yöntemleri

Doğum sonrası kadınlar emzirdikleri için sütün koruduğunu düşünerek korunma yöntemlerini gerek olmadığını düşünmektedir.Tekrar gebe kalma şansı emziren kadınlarda ne kadar düşük bir oran olarak gözükse de doğum sonrası korunmayan bir çok kadının tekrar gebe kaldığı gözlemlenmiştir. Doğum sonrası korunma yöntemleri seçiminde doğum kontrol haplarından uzak durarak daha çok prezervatif, spiral ve aylık korunma iğneleri tercih etmek gerekir.

Doğum kontrol hapları içeriğindeki bileşenlerin anne sütüne geçtiği için emzirme döneminde tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir. Bu korunma yöntemi eğer kadın bebeğini emzirmiyorsa tercih etmesi gereken bir yöntem olmalıdır.

Prezervatifle korunma yöntemi doğum sonrası tercih edilen ilk yöntemdir. Bu yöntemde erkekler korunma görevini üstlenmektedir.

Doğum sonrası tercih edilen ikinci yöntem aylık veya üç aylık iğnelerdir. Bu iğneler genellikle koldan yapılmaktadır. Genellikle anne çocuk sağlığı merkezlerinde yapılmaktadır. Bu yöntemin düzensiz kanamalar yapabildiği için kadınlar tarafından tercih edilmediği görülmüştür.

Spiral doğum sonrası yine tercih edilebilecek bir korunma yöntemidir. Doğum sonrası görülen ilk adet kanamasının son günlerinde takılmaktadır. Eğer adet görme gecikirse uzman bir doktor tarafından takılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder