9 Ağustos 2013 Cuma

Enerji içecekleri gerçekten enerji verir mi?

İçecek piyasasında popüler olan, zihinsel ve fiziksel performansı artırdığı söylenen enerji içecekleri gün geçtikçe daha fazla tüketiliyor. Kimimiz gerçekten dayanıklılığımızı ve fiziksel performansımızı artırmak için, kimimiz de tadını beğendiği için bu tür içecekleri tüketiyor. Peki hiç merak ettiniz mi, enerji içecekleri gerçekten enerji verir mi?

Enerji içeceklerinin hemen hepsinin içeriğindeki maddeler aynıdır ve kişiyi dinç tutmaya yarar. En dikkat çekenler kafein, taurin ve glukuronolaktondur. Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek kişinin uyanık ve aktif olmasını sağlar. Taurin, vücut tarafından üretilen bir amino asittir. Protein üretimine katkıda bulunduğu gibi vücudu zararlı maddelerden ve toksinlerden arındırmaya da yardımcı olur. Aynı zamanda canlılık hissi verir. Stresli zamanlarda veya yoğun fiziksel aktivitelerde vücut bir miktar taurin kaybeder. Bu kaybı enerji içeceği ile kapatak mümkündür. Glukuronolakton da vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atmaya yardımcı olur ve enerji verir. Dolayısıyla enerji içeceği tüketen kişide zihinsel ve bedensel performans artışı gözlenir.

Enerji içecekleri çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve kalp hastalığı olanlar için tehlike arz eder. Ayrıca spor yapmadan hemen önce ve sonra tüketilmesi de zararlıdır. Bu yüzden kullanımına dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder