9 Ağustos 2013 Cuma

Evliya çelebi kimdir?

Asıl adı Derviş Mehmed Zillî olan Evliya Çelebi, 1611 yılında İstanbul'da doğdu. Asıl memleketi Kütahya'ydı. Babası kuyumculukla uğraşıyordu. Çelebi, ilk öğrenimini mahalle mektebinde gördü. Daha sonra uzun bir süre Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi'ne devam etti. Ardından saraya özgü bir okul olan Enderun'a başladı.

Evliya çelebi saraydaki öğreniminden sonra da Kur'an, arapça, güzel yazı, musiki, beden eğitimi ve yabancı dil gibi birçok alanda özel ders almayı sürdürdü. Daha sonra sarayda görev aldı. Yaptığı işlerle başta padişah olmak üzere pek çok kişinin beğenisini topladı. Bu yüzden çok yüksek görevlere getirilmesi düşünülüyordu ancak Çelebi'nin düşüncesi tamamen farklıydı. Küçük yaşta başlayan gezme, yeni yerler görme ve yeni insanlarla tanışma arzusu hep devam etti. Bu yüzden sarayda daha fazla kalmadı ve gördüğü bir rüya üzerine ünlü gezilerine başladı.

Yaşadığı dönemin önde gelen gezginlerinden olan Çelebi, kırk yılı aşkın süre gezdiği Osmanlı topraklarında gördüklerini 10 ciltten oluşan Seyahatnâme adlı eserinde topladı. 1682 yılında Mısır'da hayata veda etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder