12 Ağustos 2013 Pazartesi

Kalsiyum nedir?

Kalsiyum, adını sıkça duyduğumuz, vücudumuzdaki kemiklerin gelişimini, güçlü ve sağlıklı olmasını sağlayan bir elementtir. Süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunur.

Vücut için son derece önemli olan kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin yapısında bulunur, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasında, kasların kasılmasında ve pek çok vücut işlevinin gerçekleşmesinde önemli rol oynar. Bu yüzden hergün yeteri kadar kalsiyum almaya özen göstermeliyiz. Özellikle gelişim dönemindeki çocukların, menopoz dönemine girmiş ve hamilelik evresinde olan kadınların kalsiyum ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılaması sağlık açısından son derece önemlidir.

Bilindiği gibi kalsiyumun ana kaynağı süt ve süt ürünleridir. Ayrıca taze sebze ve meyvelerde de küçük bir miktar bulunmaktadır. Hergün süt, peynir, yoğurt, ayran gibi kalsiyum açısından zengin olan besinleri yeteri kadar tüketmeliyiz.

Kalsiyumun vücutta işlenebilmesi için fosfor ve D vitaminin de vücutta yeteri kadar bulunması gerekir. Aksi halde kalsiyumun vücutta işlenmesi zora düşeceği için bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder