10 Ağustos 2013 Cumartesi

Kışın hangi meyveleri tüketmeliyiz?

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda müthiş artışlar görülmekte. Hatta kimileri bu hastalıkları geçirmeden kışı atlatamaz. Doğanın bizlere sunduğu kış meyveleri, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi bu tip hastalıklardan korur. Bu nedenle günde 3-4 porsiyon farklı renklerde meyve tüketmeye özen göstermeliyiz. Kışın bolca tüketmemiz gereken C vitamini açısından zengin olan meyveler şunlardır;

Portakal, kış aylarının en çok tüketilen meyvelerindendir. C, A, B1, B2, P vitaminleri ve potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengindir. Kandaki kolestrol seviyesini düşürmesi, tansiyonu dengelemesi, kanı temizlemesi, cildi güzelleştirmesi ve sindirimi kolaylaştırması sağladı bazı faydalardandır.

Mandalina, zengin C vitamini içeriğiyle vücudun savunma mekanizmasını güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar. Kılcal damarları güçlendirerek kan dolaşımını hızlandırır ve aynı zamanda kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Elma, A, C, E, B1 ve B2 vitaminlerini içeren ve hastalıklara karşı vücudun direncini artıran mükemmel bir besindir. Kansere karşı koruyucu etkisi ve kolestrolü dengeleyici özelliği vardır.

Kivi, C vitamini bakımından en zengin besindir. Ayrıca içerdiği A vitamininin, görmek bozukluklarına ve kemik gelişimine önemli katkıları bulunur. Kanseri önlemeyede yardımcı olur.

Greyfurt, tadı pek beğenilmeyen bir meyve olsa da A, B ve C vitaminleri açısından önemli bir besinsidir. C vitamini, toksik öğelerin etkisini azaltarak kanserden koruyucu özelliği vardır. Yorgunluğa ve halsizliğe de iyi gelir.

Nar, A, B2, C vitaminlerini ve yüksek miktarda potasyum içerir. Kanseri ve kalp krizini önleyici özelliği yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesinede yardımcı olur.

Armut, A, B1, B2, C vitamini, bakır ve fosfor içerir. Kolestrol seviyesini dengeler. Sinirleri güçlendirerek zihinsel yorgunluğu giderir. Kabızlığa da iyi gelir.

Muz, A, B, C vitamini ve potasyum içerir. Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır. İshalde tedavi edici özelliğe sahiptir.

Ayva, A, B1, B2 ve C vitaminlerini içerir. Ağız kokusunda iyi gelir. Kusmayı önler, ishale iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder