9 Ağustos 2013 Cuma

Kızım İlk Adetini Oldu Ne Yapmalıyım?

Kız çocuğu sahibi olanların en çok zorlandıkları konulardan bir tanesi de ilk adet ya da PMS döneminin gelmiş olmasıdır. Her ne kadar her anne bu dönemden bir şekilde geçmiş olsa bu dönemin üzerinden çok vakit geçtiği için pek çoğu ne yapacağını bilmez ve telaşa kapılır. Ülkemizdeki bu konuda varolan yanlış gelenekler ve bilgisizlikler neticesinde ilk adet adeta en kötü deneyimlerden birisi haline gelir ve çocukta onarılması zor mental yaralanmalara neden olur. Eğer kızım ilk adetini oldu, ne yapmalıyım diyenlerdenseniz ve ona doğru şekilde davranmak istiyorsanız önerilerimize kulak verin.
Aşağı yukarı on iki, on üç yaşlarında kızınız ilk adetini olacaktır. Bu durum bir iki sene ileri ya da geriye gidebilir ancak her an gerçekleşebileceğine dair tetikte olmanız gerektiğini unutmayın. Zira gerçekleşen şeyin ne demek olduğunu ona anlatmak ve korkusunu atlatmasını sağlamak sizin elinizde. Bazı çocuklar konu hakkında daha adet olmadan size sorular sorabilirler ancak bazıları ise adet olduktan sonra bile size danışmaya utanabilirler. En doğrusu bu konuda onu beklemeden yavaş yavaş kadın bedeni ve işleyişi hakkında ufak bilgileri ona vermeye başlamaktır.
Doğru bilgileri sizden alamayan kızınız arkadaşlarına başvurmaya başlayacaktır ve muhtemelen kafasını yalan yanlış hurafelerle dolduracaktır. Bu konularda kendiniz doğru kaynaklardan bilgileri araştırmayı ve ona bu bilimsel bilgileri aktarmayı unutmamalısınız. Pek çok eğitim kitabında bilmeniz gerekenler yer almaktadır.

Adet hali hazırda gerçekleştiyse elbette artık pedler konusunda bir açıklama yapmanızın zamanı gelmiş demektir. Bu konuda pedler ve tampon gibi seçenekler yer alsa da tamponların kullanımı pedlere göre daha zor olduğundan direkt olarak tampon kullanımını önermemenizi rica ediyoruz. Başlangıçta çok daha kolay kullanılır ve hijyenik olan pedlerin ilk adetini gören kızınız için daha uygun olduğuna hiç şüphe yok.
Sahip olduğu ağrıların bu değişim döneminde normal olduğunu da ona anlatmalı ve endişelenmemesini, bir hastalığa değil doğanın ona bahşettiği doğurganlığa sahip olmak için bu fiziksel dönemi yaşaması gerektiğini tatlı dille anlatmalısınız. Ülkemizde sık rastlanan tokat atma ve benzeri davranışların büyük travmalara yol açtığına dair ciddi kanıtlar mevcuttur.
Her ay artık adet görmeye başlayacağı için adet zamanlarını tutması gerektiğini ve programlarını da bazen buna göre hazırlaması gerektiğini kızınıza anlatmayı unutmayın. Bu dönemlerde çantasında ped bulundurması ansızın yakalanabileceği durumları önleyecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder