14 Ağustos 2013 Çarşamba

Sağlama

Bir işlemin sonucunun doğru olup olmadığını kontrol etme işlemi.

Toplama işleminin sağlaması: Toplanan iki sayıdan biri ve bu iki sayının toplamı belliyken, belli olmayan ikinci toplananı bulma işlemi çıkartma işlemidir. Toplama işlemiyle çıkartma işlemi arasındaki bu ilişkiyi kullanarak toplama işleminin sağlaması yapılabilir.

Toplamdan herhangi bir toplanan çıkarılarak bulunan sayı diğer toplanana eşit ise, toplama işlemi doğru yapılmış demektir.

Toplanan1 = toplam - toplanan2

Çıkarma işleminin sağlaması: Toplama ve çıkartma işlemleri arasındaki ilişkiden dolayı, çıkan ile farkın toplamı eksilen sayıya eşittir. Buna göre, çıkan ile fark toplanarak bulunan sayı eksilene eşitse yapılan çıkarma işlemi doğrudur.

Eksilen = çıkan + fark

Bölme işleminin sağlaması: Kalansız bölme işleminin sağlaması, bölme ve çarpma işlemleri arasındaki ilişkiden yararlanılarak yapılır. Bölenle bölümün çarpımı bölünene eşitse bölme işlemi doğru yapılmış demektir.

Bölünen = bölüm x bölen

Kalanlı bölme işleminin sağlaması yapılırken bölümle bölen çarpılır, çarpıma kalan eklenir. Bulunan sayı bölünene eşitse bölme işlemi doğru yapılmış demektir.

Bölünen=bölüm x bölen+kalan

Çarpma işleminin sağlaması: Çarpma işleminin sağlaması, bölme ve çarpma işlemleri arasındaki ilişkiden yararlanılarak yapılır. Çarpımın herhangi bir çarpana bölümü diğer çarpanı veriyorsa çarpma işlemi doğru yapılmış demektir.

çarpan1 = çarpım : çarpan2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder