12 Ağustos 2013 Pazartesi

Türk halk müziği nedir?

Türk Halk Müziği, Türk toplumunun duygu ve düşüncelerini duygulu, coşkulu ve samimi bir şekilde anlatan ezgilerdir. Sözlü ve sözsüz olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine türkü adı verilir.

Türk Halk Müziği, ait olduğu yörenin kültürünü yansıtır. Çok eski bir geçmişe sahiptir. Sevgi, özlem, acı, mertlik ve kahramanlık gibi duyguların yanı sıra doğal ve sosyal olayları işler. Türk halkının tüm özelliklerini yansıttığı için toplum tarafından beğenilerek dinlenir. Bağlama, Türh Halk Müziği'nin temel enstrümanı olarak kabul edilir.

Türk Halk Müziği'nin kaynağı halk ozanlarıdır ve ait olduğu yörenin kültürünü yansıtır. Türk Sanat Müziği'nin ise estetik yönleri baskındır ve genele hitap eder. Kökeninde divan edebiyatı vardır ve dili oldukça ağırdır. Alt kesime hitap etmez. Bu yüzden Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği birbirinden ayrılır.

Türk Halk Müziği'nde çalınan çalgılar yöreye göre değişiklik gösterebilir. Ud, keman, bağlama, davul, zurna, klarnet ve darbuka başlıca çalgılardandır.

Arif Sağ, Edip Akbayram, İzzet Altınmeşe, Musa Eroğlu, Neşet Ertaş ve Zülfü Livaneli Türk Halk Müziği'nin önde gelen isimlerindendir. Emel Sayın, Erol Sayan, Zeki Müren, Füsun Önal, Müzeyyen Senar ve Bülent Ersoy Türk Sanat Müziği'nin önde gelen isimlerindendir.

1 yorum: