Ailenin huzurunu ve dengesini tehdit eden olaylar arasında, okul başarısızlığı önemli bir yer tutar. Başarısızlık kaygısı,başarısızlık var olmadan,ya da çocuk okula başlamadan önce de görülür. Bazı durumlarda ise kaygı,tüm okul yaşamı boyunca sürer.
Okulda başarısızlık veya okulda düşük başarı terimi, kapasite ile başarı arasındaki uygunsuzluğa işaret eder ve öğrenci, zihinsel gücünün sağlayabileceğinden daha düşük notlar aldığında, kullanılmaktadır. Böyle bir tanımda sınırlı zekayı yansıtan düşük notlar bu kavram dışında bırakılmalıdır. A.B.D'nde yapılmış çalışmalarda, okulda başarısızlık gösterenlerin oranı, okul çocuklarının % 25'i olarak tahmin edilmektedir. Öte yandan psikiyatri kliniklerine başvuran ergenlerin % 30 ila 50'sinde sebep, okuldaki öğrenme problemleri olmaktadır.
Orta öğrenim dönemlerinde ergenlerde görülen başarısızlık ve okuldan ayrılmalar çok önemli bir sorun olmakla beraber, konuya bu noktada yaklaşmak çok geç olabilir. "Başarısızlık, sıklıkla okulun ilk yıllarında ortaya çıkar ve öğrenci ergenlik dönemine geldiğinde yerleşmiş olur." Yine, A.B.D' nde yapılan bir araştırmada, düşük başarı gösteren erkek öğrencilerin, daha ilkokul 1. sınıftan itibaren düşük not almaya başladıkları saptanmıştır. Bu başarısız grup, 3.sınıfa geldiğinde düşük performansı daha belirginleşmiş ve daha sonraki 7 yıl boyunca başarıları giderek daha da düşmüştür.
Başka araştırmalar da, lisede başarısız olanların %50'sinin ilk başarısızlıklarını ilkokul 2. sınıf gibi çok erken dönemlerde yaşadıklarını göstermiştir. Okul başarısızlığı çeşitli sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Çocukluk ve ergenlik döneminde sebep: Düşük motivasyon (güdülenme), sınırlı olanaklar,belirli gelişimsel ve psikopatolojik haller ve aile içi etkileşimdeki hata ve yetersizlik faktörlerine bağlı sosyo-kültürel ve psikolojik sebeplerdir.
Alıntıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder