Bitkisel maddelerdeki uçucu yağları çıkarmak için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlardan birincisi, gül yapraklarını suyla damıtarak ilk kez gülsuyu yapmış olan Araplar’ın kullandığı damıtma yöntemidir. Arap parfümlerini Avrupa’ya tanıtanlar, Haçlı seferlerinden ülkelerine dönerken armağan olarak bu parfümleri getiren askerler olmuştur. Türkiye, Bulgaristan ve Fas’ta yapılan gülyağı da gül yapraklarının damıtılmasıyla elde edilir. Gül ekilen 1 hektarlık alandan 2 ton gül yaprağı elde edilir, bundan da sadece 1 kg gülyağı çıkarılır.
Bitkilerdeki uçucu yağları çıkarmanın farklı bir yöntemi de sıkmadır. Bu yöntemde limon, portakal, bergamot gibi meyvelerin kabukları rendelenir ve preslerde sıkılır. Eskiden elle yapılan bu işlemler günümüzde makinelerle yapılmaktadır. Bu yöntemle işlenen 450 kg meyveden posa ve meyve suyunun yanı sıra 2 kg uçucu yağ elde edilir.
Uçucu yağları çıkarmanın daha gelişmiş bir yolu petrol eteri ve benzen gibi uçucu çözücüler kullanmaktır. Bu yöntemde, kokulu bitkiler bu tür bir çözücüyle birlikte ağzı sıkıca kapanan kaplara konur. Çözücünün bitkinin dokularına işleyip uçucu yağlarını çözmesi için bir süre beklenir. Bundan sonra alınan çözücü yeniden kullanılmak üzere damıtılırken geriye uçucu yağlar kalır. Bu yağlar daha sonra alkolle arılaştırılır.
İstenen uçucu yağlar elde edildikten sonra parfümün yapımına başlanır. Önce bir temel koku seçilir ve buna başka uçucu yağlarla birlikte sabitleştirici maddeler katılıp karıştırılarak parfüm hazırlanır. Sabitleştiriciler parfümü oluşturulan maddelerin birbirinden ayrılmasını önleyerek parfümün kendine özgü kokusunun sürekliliğini sağlar. Sabitleştirici maddeler bazı hayvanlar, yosunlar ve reçinelerden elde edilir. Bunlardan en önemlisi olan misk, Orta Asya’da yaşayan misk geyiklerinden elde edilirdi. Erkek misk geyiklerinin salgıbezlerinden çıkarılan,hoş ve kalıcı bir madde olan misk, günümüzde yapay olarak da elde edilir. Hayvanlardan elde edilen önemli sabitleştiricilerden biri de, kaşalottan çıkarılan ve ender bulunur mumsu bir madde olan amberdir.
Parfüm yapılışındaki son işlem, uçucu yağ ve sabitleştiricilerin alkolle seyreltilmesidir. Elde edilen karışım daha sonra dinlendirilmeye bırakılır. Gerektiği gibi dinlendirilmiş bir parfümün kokusu bu işlemden geçirilmemiş bir parfüme göre daha yumuşak ve etkileyicidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder