Amerika ile Avrupa kıt'alarını ayıran okyanus. Atlas Okyanusu, 2900 ile 8500 km arasında değişen genişliği, 16 000 km'yi aşan uzunluğuyla Büyük Okyanus'tan sonra dünyanın ikinci büyük okyanusudur. Yeryüzünün yaklaşık beşte birini kaplar.
Kuzeyden güneye "S" biçiminde uzanan Atlas Okyanusu'nun ekvator yakınındaki ılık yüzey akıntıları genellikle Kuzey ve Güney kutuplarına doğru akar. Atlas Okyanusu'nun yüzey sularının sıcaklığı çevredeki akıntılarla ilgilidir. Kuzey ve Güney Amerika'nın doğu kıyılarında yüzey suları sıcaktır. Buna karşılık Kanarya ve Benguela akıntılarının taşıdıkları soğuk sular nedeniyle, Afrika kıyılarında sıcak yüzey sularının alanı dardır.
Atlas Okyanusu'nun yüzey suları dünyanın en tuzlu sularıdır. Tuzluluğun dağılımı akıntılara, buharlaşma ve yağışlara bağlıdır. Kuzey Atlas Okyanusu'nda binde 35,5 olan tuz oranı güneyde binde 34,5'e düşer. Atlas Okyanusu'nun orta bölümünün batısında Sargasso Denizi yer alır. Genişligi 1500 km'yi aşan bu durgun sulara deniz yosunu (sargassum) kümeleri sürüklenip gelmiştir. Sargasso Denizi, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki yılan balıklarının tek yumurtlama yeridir. Atlas Okyanusu dünyadaki 14 balık avlama alanının 6'sını içinde barındırır. Bunlar okyanusun kuzeybatı, kuzeydoğu, orta batı, orta doğu, güneybatı ve güneydoğu kesimlerinde yer alır. Atlas Okyanusu'nda balina ve fok gibi memelilerden, balıklar ve küçük organizmalara kadar çeşitli canlı türleri vardır. Bunlar ışığın fazla olduğu okyanus yüzeyinde yaşarlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder