Gebelik sırasında en sık tavsiye edilen sporlar yürüyüş ve yüzmedir. Hamilelikte yüzen anne adaylarında birçok şikayet azalır. Peki, havuzlar sağlık açısından anne adayları için güvenilir midir? Jin. Op. Dr. Pınar Tokatlıoğlu, ayrıntılarıyla açıkladı.
Hamilelik döneminde yüzen anne adaylarında bulantı ve kusma şikayetleri daha az olur, sırt ve bel ağrıları da daha hafif yaşanır. Yine yüzen anne adaylarının doğumları ve doğum sonrası toparlanmaları da daha hızlı olmaktadır. Gebeler sakin, dikkatli ve kendilerini aşırı yormayacak kadar yüzmelidir; dalma, su kayağı, jakuzi, sauna gibi aktivitelerden kaçınmalıdır. Gebelikte kramp girme riski daha yüksek olduğundan bu konuda tedbirli olmakta yarar vardır. Gebelik sırasında düşük tehlikesi, su gelmesi, kanama geçirilmesi durumunda yüzme de diğer spor aktiviteler gibi sakıncalıdır.
Haftada 3-4 gün yarım saatlik yüzme periyotları öneriliyor
Her sporda olduğu gibi yüzmeye başlamadan önce yavaş yavaş ısınma hareketleri yapılmalı ve birden bire yoğun tempoda yüzülmemelidir. Hamilelere haftada 3-4 gün yarım saatlik yüzme periyotları önerilir. Aşırı yorulmaktan, uzun süre nefes tutmaktan kaçınmak gerekir. Herhangi bir yüzme stili kullanılabilir, en rahat hissedilen stili tercih etmek uygun olacaktır. Yüzmeye başlamadan önce, yüzme sırasında ve sonrasında yeterli miktarda su veya başka sıvılar alınması vücudun susuz kalmasını (dehidratasyonu) önlemek açısından önemlidir. Taze sıkılmış meyve suları veya meyveler ayrıca kan şekeri seviyesinin düşmesini de önledikleri için tercih edilmelidir.
Yüzme için öncelikli tercih, kişi hamile olsun olmasın denizdir. Özellikle çok kalabalık olan havuzlarda bir çok kişinin yüzmesine bağlı olarak enfeksiyon etkenlerinin bulunma riski daha fazladır. Ayrıca havuzlara, dezenfeksiyon amacıyla bazı maddeler katılmaktadır. Bu maddelerin dozu aşırıya kaçmadan iyi bir şekilde dezenfekte edilmiş bir havuzun gebeliğe zararı olmaz fakat havuza dezenfeksiyon amacıyla katılan bazı maddelerin de özellikle aşırı dozlarda insan sağlığı için zararlı olabileceği bilinmektedir.
Bu nedenle Sağlık Bakanlığı havuzların denetimi ile ilgili bir genelge yayınlamıştır. Bu yönetmelik ile yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme havuzları ile sularının hijyenik şartlara uygunluğu, yüzme havuzu suyunun kalite standartlarının belirlenmesi ve denetlenmesi ve izlenmesi belli esaslara bağlanmıştır. Suyun alkalinitesi, bağlı klor miktarı, devridaim süresi, kullanılan dezenfektanlar ve havuz suyu kimyasalları ile suyu kullanıma hazırlayan operatör kişinin eğitimi standardize edilmiştir.
Bu standartlara uyan ve belli aralıklarla kontrollerini yaptıran, kullanıcıların temiz mayolar ile havuza girmelerinin sağlandığı, ayak dezenfeksiyonunun yapıldığı ve havuza geçişlerden önce duş almayı sağlayacak şekilde düzenlemelerin yapıldığı havuzlarda gebeler güvenle yüzebilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder