9 Ağustos 2013 Cuma

İyi bir genital hijyen için neler yapılmalı

Kadın genital sistemi cinsel ilişkiyle içeri giren bakterilerle sürekli "savaş" halindedir. Bunun yanında genital organların kalın bağırsaklarla ve idrar yolu ile yakın komşulukta olması buradaki bakterilere de vajinadan direkt bir giriş kapısı oluşturur. Normal şartlarda vajinanın mükemmel savunma mekanizması ve uretradan mesaneye geçişi zorlaştıran kapak mekanizması sayesinde bakterilerin genital bölgede ve idrar yollarında enfeksiyon yapması engellenir. Her ay gerçekleşen adet kanaması içerdiği proteinler nedeniyle bakterilerin çoğalması için çok uygun bir ortam oluşturur ve bu nedenle kadınlarda enfeksiyonlar en sık adet döneminde ortaya çıkar.

Tuvalet sonrası yıkama ve silme işlemini önden arkaya (vajinadan anüse doğru) doğru yapın.
Genital bölge temizliği arkadan öne doğru yapılırsa dışkıdaki kalınbağırsak bakterileri vajinaya ve buradan da idrar borusu yoluyla mesaneye bulaşıp enfeksiyon oluşturabilir.

Genital bölgeyi çok ıslak bırakmayın, kuru kalmasına özen gösterin.
Mantar ve diğer bakterilerin nemli ve sıcak ortamlarda kolay ürerler. Bu yüzden genital bölgenin kuru kalması önemlidir. Kuru kalmasını sağlamak için İç çamaşırını günlük değiştirmek, naylon yerine pamuklu iç çamaşırları tercih etmek, dar pantolon, çorap ve iç çamaşırı kullanmamak gereklidir.

Doktorunuz aksini önermedikçe vajinanın içini yıkama ürünlerini kullanmayın.
Vajinanın içine bazı maddelerin sokularak "temizlik" yapılmaya çalışılması gereksizdir, vajinanın laktobasil/asit ortamının zarar görmesine neden olabilir. Sadece dış genital bölgenizi temizlerken temizlik ürünleri kullanın.

Vajinada yeterli kayganlık oluşmadan ilişkiye başlanmaması gerekir.
Mekanik tahriş oluşmaması açısından vajinada yeterli kayganlık oluşmadan ilişkiye başlanmaması önerilir. Kayganlık ile ilgili bir sorun varsa doktor önerisine göre kayganlaştırıcı ilaçlar kullanılabilir.

Vajinal tamponlar sık aralıklarla yenisiyle değiştirilmelidir.
Vajinal tamponu yerleştirdiğiniz andan itibaren kanla temas sonrasında bakteriler hızla çoğalmaya başlayacağından tamponun sık aralıklarla yenisiyle değiştirilmesi ihmal edilmemelidir. Vajinal tamponlar uygun kullanıldıklarında vajinanın doğal ortamını bozmazlar, ancak uzun süre vajina içinde kaldığında vajinit ve hayatı tehdit eden toksik şok sendromuna neden olabilirler.

Adet kanaması döneminde cinsel ilişkiyi ertelemelisiniz. 
Adet kanaması döneminde cinsel ilişki sırasında dışarıdan mikrop girişi ve kanla teması olabileceğinden genital sistemi enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Özellikle bu genital sistemi enfeksiyonu açıdan risk altında olan kadınlar (daha önceden geçirilmiş enfeksiyon, çok eşli yaşam gibi) bu dönemde ilişkide bulunmaktan kaçınmalıdırlar.

Yeni biriyle cinsel ilişkiye girdiğinizde partnerinizin mutlaka prezervatif kullanmasını sağlayın. 
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için yeni bir partnerle cinsel ilişkiye girdiğinizde partnerinizin mutlaka prezervatif kullanmasını sağlayın.

Genital bölgenin kıllarının temizliğine özen gösterin.
Genital kılların giderilmesinde ağda ve jilet kullanılması kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Genital bölge için geliştirilmiş aletler veya makas kullanmak daha çok önerilen yöntemlerdendir.

Düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırın. 
Kadınlar hiçbir sorunları olmasa dahi düzenli yılda bir jinekolojik muayene yaptırmalıdır. Belirti vermeyen veya geç belirti veren rahim ağzı yara ve kanserleri gibi hastalıkların tanı ve tedavisi açısından düzenli jinekolojik muayene çok önemlidir.

Aile.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder