14 Ağustos 2013 Çarşamba

Kıbrıs Doğal Ve Tarihi Yapılar

Kıbrıs Adası ortada geniş bir ovayla birbirinden ayrılan ve doğu-batı doğrultusunda uzanan iki dağ sırasından oluşur.Bu dağlardan adanın kuzeyinde kıyıya paralel uzanan Beşparmak dağları (Girne Dağları) adını beş tepeli görünümünden alır.Güzelyurt (Morfu) Körfezi'nden Zafer Burnu'na (Andreas Burnu) kadar 160 km boyunca uzanan Beşparmak Dağları'nın Selvili Tepe doruğu en yüksek noktasıdır.Adanın güneyinde yer alan Troodos Dağları (Karlıdağ) en yüksek noktasına 1.981 metre ile Olympos Tepesi'nde ulaşır.Bu iki dağ kütlesinin ortasında yer alan ve 90 km boyunca uzanan İçova (Mesaoria) adanın en verimli ovasıdır.

Kıbrıs'ın bütün önemli ırmakları, adanın güneyini kaplayan Troodos Dağları'ndan doğar.Bunlardan en önemlisi olan Kanlı Dere (Pedieos) doğu doğrultusunda akarak Magosa Körfezi'ne ulaşır. Öbür sulardan Karyoti Irmağı Güzelyurt Körfezi'ne, Kuris Irmağı ise güneyde Episkopi Körfezi'ne, dökülür. Adada Akdeniz iklimi egemendir.Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise yağmurlu geçer.

Adanın bitki örtüsü makiler,zeytin ve keçiboynuzu ağaçlarıyla turunçgillerden oluşur. Güney ve batıda üzüm bağları vardır.Troodos Dağları çam,küçük meşe, sedir ve servi ağaçlarıyla kaplıdır.Adanın çeşitli yerlerinde rastlanan fosiller eski dönemlerde çok sayıda çeşitli yabanil hayvanın burada yaşadığını göstermektedir.Günümüzde var olan tek yabanıl hayvan bir tür yaban koyunudur.Ayrıca bir çok kuşun göç yolu üstünde olan Kıbrıs'tan sonbahar aylarında milyonlarca kuş sürüler halinde geçer.Bunların bazıları kışı adada geçirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder